Gloria Maris

EGMOND AAN ZEE – In het najaar van 2013 overleden de bekende derpers Piet van Pel en zijn vrouw Jansje van Pel – Zwart kort na elkaar. Woensdag 25 juni om 11.30 uur is namens de O.K. Oud Papier Groep, waar Van Pel ook lid van was, een herinneringsbord onthuld achter de Oud Katholieke Kerk. De broer en zus van Jansje van Pel-Zwart, Jacob Zwart en Lien de Jong-Zwart, onthullen het bord ter nagedachtenis aan Piet van Pel.

“Het bord bevat de tekst Gloriamaris (glorie der zee) en heeft altijd boven de deur van hun huis gehangen”, aldus een van de initiatiefnemers Ger Zwart. “Piet stond bekend als specialist op gebied van schelpen en dat staat ook op het bord vermeld. Daarnaast was hij onder andere betrokken bij het organiseren van de jaarlijkse O.K. fancy fair, en hij was voorzitter van de Oud Papier Groep en de O.K. mannenvereniging St.Jan. Het was een echte duizendpoot in het vrijwilligerswerk. We vonden dan ook dat we iets moesten doen om hem te eren. Het bord is vervaardigd door Ronald Wildschut, vrijwilliger bij de Egmonder Pinck.”

Spannend jongensboek
Piet van Pel is in 1931 geboren in Egmond aan Zee en zijn leven lijkt op een spannend jongensboek. Als jochie struinde hij met zijn Derper vrienden in de duinen en op het strand naar alles wat daar leeft. Op zijn zeventiende werd hij matroos bij de Koninklijke Marine en vanaf zijn 21e maakte hij lange zeereizen als seiner onder andere naar Nieuw Guinea. Pas daarna, in 1960, kocht Piet zijn eerste schelpenboekje en sindsdien verzamelde hij schelpen, overal waar de marine hem aan land bracht: de Antillen, de Middellandse Zee en het Midden Oosten. Een echte passie. Geen schelp was veilig voor Piet en in zijn huis vlak bij de zee timmerde hij kasten om ze op te bergen. Aan boord kreeg Piet alle medewerking en soms zelfs een sloep. Dan snorkelde hij bij een exotisch eilandje op zoek naar weekdieren. De vondsten borg hij overal in het schip op, zelfs in de vriezer of het kraaiennest. Van Curaçao kwam hij met wel vijftig kisten aan land. Intussen zat Jansje Zwart, waarmee hij in ’54 trouwde, wel vele maanden alleen thuis.

Conus peli
Piet zwaaide in 1981 (met vijftig jaar) af als Luitenant ter Zee bij de marine en werd een dag per week medewerker bij het Zoölogisch museum van de Universiteit van Amsterdam, waar hij lang daarvoor in uniform was binnengestapt met zijn eerste vondsten. Op verre reizen bleef hij schelpen zoeken en fotograferen. Het museum in Amsterdam is opgeheven, maar de collectie van ruim 6800 soorten, gaat naar de wetenschappelijke afdeling van het grote Nederlandse natuurmuseum Naturalis in Leiden. Schelp voor schelp door Piet beschreven met de vindplaats erbij. Daar zullen ze tot in lengte van jaren de naam Piet van Pel tegen komen, zo verklaarde malacoloog Rob Moolenbeek, waarmee Piet vanaf 1974 samen werkte. In zijn collectie vindt men ook de zeldzame ‘Van Pels kegelslak’ (Conus peli) en de ‘Jans rolhoren’ (Amoria jansae). Wetenschappers hebben deze unieke vondsten van Piet genoemd naar hem en zijn vrouw Jansje.

Gloriamaris
‘Gloriamaris’ (glorie der zee) stond er op de gevel van hun huisje aan de Parallelweg; de naam van een bijzondere schelp. Het is vanaf woensdag 25 juni een mooie herinnering aan Piet en Jansje van Pel en aan wat ze hebben gedaan voor het dorp en voor de wondere wereld van de schelpen op het bord dat bij de Oud-Katholieke Kerk om 11.30 uur onthuld is.

Meer foto’s volgen