Programma Visserijdag 2011

Vrijdag 17 juni 2011

Herdenking om 19.30 uur
in Oud-Katholieke Kerk, Voorstraat 112 in Egmond aan Zee

voor de vissers die op zee gebleven zijn
m.m.v. Shantykoor De Zâalnêelden, Smartlappenkoor De Skarrebekken,
De Mallote Matrozen en Leo Stam, die The Last Post speelt.

Tevens is er in deze kerk een expositie door DEFA (De Egmondse Foto Amateur) en P. Jonker met het thema Water

Zaterdag 18 juni

Exposities

O.K. kerk, Voorstraat 112, Egmond aan Zee – DEFA (De Egmondse Foto Amateur) en P. Jonker met het thema Water. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 16.00 uur
Museum van Egmond, Zuiderstraat 7, Egmond aan Zee. Tentoonstelling over Egmond en werk van Geert jan van Meurs. Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Nautische markt

Centrum – Pompplein en Smidstraat, Egmond aan Zee. Zaterdag van 10.30 tot 17.30 uur
o.a. demonstraties van oude ambachten, visroken, vis fileren én proeven, informatie over oud-Egmond, zeeschilders, visserhuisje met keuken en ‘plee’, nautische instrumenten, modelboten, zeevondsten, Egmonds bier, Peppi en Kokki met zeemeerminnen voor een fotomoment met de kleinsten
Schminken en Oudhollandse kinderspelletjes. Zaterdag van 12.00 tot 14.30 uur

Openstellingen

Prins Hendrik Stichting, Voorstraat 41, Egmond aan Zee         Zaterdag 11.00 – 16.00
   Optreden De Raddraaiers in de Grote zaal            Zaterdag 10.00 – 11.30
   Optreden Mallote Matrozen in de Grote zaal            Zaterdag 14.30 – 16.00
   Radiografisch bestuurbare bootjes (uitleg en demonstratie)
   Presentatie Hoogovenmuseum
   Amateur zendclub IJ.R.C – Kinderen kunnen hier tegen materiaalkosten hun eigen signaalzender maken
   Verkoop van snuisterijen – voor elk wat wils
Botenhuis K.N.R.M., Boulevard Zuid, Egmond aan Zee         Zaterdag 11.00 – 16.00
   Bezichtiging materieel en materiaal    
   Optreden Egmonds Shantykoor De Zâalnêelden         Zaterdag 11.15 – 12.00
   Optreden Balletschool Egmond met Piratendans         Zaterdag 13.00 – 13.45
Vuurtoren J.C.J. van Speyck, Noord Boulevard, Egmond aan Zee
   Bezichtiging en beklimming,
   toegangskaartjes verkrijgbaar in het botenhuis van de K.N.R.M
Bouwplaats Pinck, Boulevard Zuid, Egmond aan Zee
   Uitleg over bouw van de replica van een platbodem
   die aan de hand van oude tekeningen is gemaakt.
Egmonder Pinck, Strand, Egmond aan Zee
   Bezichtiging Egmonder Pinck
Demonstratie redding op zee, Strand, Egmond aan Zee          Zaterdag 14.45 – 15.30

Podiumprogramma

Aankondiging 16e Egmondse Visserijdag door dorpsomroeper Ger Gravemaker begeleid door Ab Glas, accordeon
10.30 – 11.00   Opening 16e Egmondse Visserijdag door Burgemeester Hetty Hafkamp in Derper Dialect
      Start nautische markt
11.00 – 11.15   Veiling van Vis door, en ten behoeve van de Egmonder Pinck
12.15 – 12.45   Raddraaiers uit IJmuiden
13.00 – 13.30   Egmonds Shantykoor De Zâalnêelden
13.45 – 14.15   Derper voordracht door Jannek en Fie
14.30 – 15.00   Meezingers en luisterliedjes door Ad Glas
15.15 – 15.45   Egmonds Smartlappenkoor De Skarrebekken
16.00 – 16.20   Egmondse liederen door Olaf & Eric
16.30 – 17.00   Ab, Ger en William met accordeonmuziek
17.15 – 18.00   De Mallote Matrozen
18.00      Vismaaltijd onder muzikale begeleiding van Edwin en Ad

De gehele dag wordt het geluid verzorgd door RTV 80. Speciale reporter voor deze dag: Aris Brandaris, met veel tips, altijd op de hoogte van het programma en gevonden voorwerpen

 
EGMOND AAN ZEE – Na een enerverende vergadering met alle vrijwilligers en deelnemende artiesten is het duidelijk. Het gaat weer spetteren op de Egmondse Visserijdag op 18 juni. En dan wordt geen regen bedoeld!  

Op vrijdagavond is als altijd voor de Egmondse Visserijdag, de herdenking van de vissers die op zee gebleven zijn. Om half acht is iedereen welkom in de Oud-Katholieke kerk aan de Voorstraat. De koren De Zâalnêelden, de Mallote Matrozen en de Skarrebekken zullen hier een aantal liederen ten gehore brengen. Gastheer, pastoor Scheltinga zal een korte overdenking uitspreken en de herdenking wordt afgesloten met de Last Post door Leo Stam. Een kopje koffie in het verenigingsgebouw sluit deze avond af. Het bestuur legt in de tussentijd bloemen bij het Vissersmonument.

De organisatie heeft in de wandelgangen gehoord dat burgemeester Hafkamp, tussen de duinbranden door, tijd heeft gehad om les te nemen van enkele Derpers die het Derper dialect nog beheersen. Als bijzonderheid zal zij dit jaar de Egmondse Visserijdag openen in het Derper dialect. Een unicum. De verwachtingen zijn bij de organisatie en leermeesters hoog gespannen.

Verder is natuurlijk de nautische markt weer goed gevuld met memorabilia van de zee, over de Visserij, visserijproducten en materialen. Oude ambachten met demonstraties ontbreken natuurlijk niet. Ook tweedehands boeken, kunstwerken, Egmondse klederdracht en een foto-expositie met het thema water van DEFA zijn te bekijken. De kinderen en volwassenen kunnen op de foto met Peppi en Kokkie, die op de markt rondlopen. Ook zijn er Oudhollandse spelletjes voor de kinderen, groot en klein. Voor de liefhebbers is een bijzonder Egmonds Biertje te koop en tal van ideeën voor vaderdag zijn voorhanden.


De prijzenkast van de verloting is weer rijkelijk gevuld door de sponsors. Te veel om op te noemen. Eén van de hoofdprijzen is zelfs een spiksplinternieuwe fiets van Bas Tweewielers. Maar ook prijzen als een weerstation, of een altijd leuke tegoedbon zijn door iedereen te winnen. Zelfs de troostprijzen kunnen bestempeld worden als ‘collectors items’, spaar ze dan ook alle tien!

Het podium staat weer open voor de koren De Zâalnêelden, de Mallote Matrozen, De Raddraaiers en de Skarrebekken. Ad Glas, Olaf & Eric zijn er met hun eigen Egmondse creaties. Ger, Ab en William met vrolijke accordeonmuziek en een voordracht in Derper Dialect zullen de dag een vrolijk tintje geven.

Dat heel Egmond bruist kan niet ontkend worden. Het boothuis van de KNRM, de Prins Hendrik Stichting en de bouwplaats van de Claes Teunisz, de replica van de Egmonder Pinck kunnen bezocht worden. De Pinck zelf ligt op het strand en laat zien hoe de schepen vroeger op de vloedlijn lagen te wachten op de volgende afvaart. Het museum met zijn nieuwe expositie met werk van Geert Jan van Meurs is weer open. Zelfs een fototentoonstelling van de DEFA in de O.K.kerk ontbreekt niet. ’s Middags is er een reddingsdemonstratie door de KNRM op zee, goed te zien vanaf het strand. Bijzonder spectaculair, het bekijken waard.

En natuurlijk, dat waar de visserij allemaal om draait: Vis. De vishandelaren Vispaleis A. Dekker en Willem’s Vissuper maken van vis en visproducten de mooiste gerechten om iedereen te laten proeven en genieten van de Visserijdag. Traditioneel wordt de Visserijdag beëindigd met een vismaaltijd onder begeleiding van Edwin en Ad Glas. Al met al een vol programma en zeker de moeite van het bezoeken waard.