Terugblik Grete Verhey 25 jaar priester

Feest in Egmond aan Zee: Grete Verhey 25 jaar priester

Gepubliceerd op 24 september 2024

Op zondag 22 september 2024 vierde de parochie Egmond aan Zee het 25-jarig jubileum van priester Grete Verhey-de Jager. Mariëtte Fakkeldij schreef een terugblik op deze feestelijke dag.

Na een uur rijden vanuit De Ronde Venen, belanden we in een volle en sfeervolle kerk en luisteren we naar prachtige orgelklanken…

Nee, geen gewone zondagsviering, deze dag vieren wij samen met al deze mensen de eucharistie en daarbij gedenken we het 25-jarig priesterjubileum van Grete Verhey-de Jager.

Ook ónze Grete, want er zijn al heel wat Goede Weken, Paasfeesten en andere vieringen geweest met Grete als voorganger. Respect voor de rit die ze steeds weer maakt op de zaterdagavond.

Het thema van deze viering: De grootste en de kleinste kwam duidelijk terug in de preek. Verhef jezelf niet boven de ander. Grete is er het levende voorbeeld van. Het “omdenken” van tegenwoordig is eeuwen geleden al in de bijbel kenbaar gemaakt: Je bent groot als je dienstbaar bent, groot in geven, luisteren, zien wat de ander nodig heeft.

Een citaat uit de preek:

“Wat we aan de kleinen doen, doen we aan God, zegt Jezus ook vandaag. Zíj staan in het midden en centraal in de hele Bijbel, en in de hele blijde boodschap van het evangelie. Blij en bevrijdend op verschillende manieren. Vandaag dan vooral het aspect van groot en klein. Het bevrijdende daarvan is ook dat wij ons zelf niet groot hoeven voordoen of houden, we mogen zijn wie we zijn, gewoon op onze kleine plek, met onze eigen kleine mogelijkheden daar de wereld een klein beetje beter en vriendelijker en gelijkwaardiger maken.”  Einde citaat.

De vrouw in het ambt, diaken of priester, heeft een zachtere sfeer ingebracht. Met dank aan diegenen die deze omslag destijds mogelijk hebben gemaakt. Het geeft ons, lekenvrouwen, vrijwilligers en bezoekers, ook een waardevol perspectief. Samen ons geloof vieren en verder bouwen aan een levende kerk. Weet dat je welkom bent, hoe je uiterlijk, geaardheid ook is. “Ieder mens van en voor God”, aldus Grete. Kom samen om te scheppen, te danken, te delen en lief te hebben. Zo is het ons door Jezus voorgeleefd. En, zoals onze bisschop vermeldde, er is geen dikke sigaar en whisky nodig om gedegen te vergaderen. Die laten we dan maar achterwege, dankzij de komst van de vrouwen.

Met Emile achter het orgel en een paar goede stemmen van daarboven, zingen we heel wat deze zondag. Het Lied aan het Licht raakt me, evenals het slotlied: Ga met God en Hij zal met je zijn. Het is eigenlijk zo eenvoudig… Een stukje hemel op aarde.

Dank Grete, we wensen jou en je gezin alle goeds. Dank parochie te Egmond voor deze mooie zondagochtend.

Tekst door Mariëtte Fakkeldij