Nieuwsbrief nr. 2 oktober 2024

Parochie van de H. Agnes te Egmond aan Zee

Nieuwsbrief nr. 2 oktober 2024

Beste parochianen,

Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de oudkatholieke parochie van de H. Agnes te Egmond aan Zee. Hiermee informeren we u graag over de kerkdiensten en andere activiteiten in onze parochie. In de maand oktober zullen we een aantal bijzondere vieringen hebben in ons kerkgebouw, waarover u hieronder meer kunt lezen.

Vieren en gedenken

De maand oktober is een bijzondere maand. Het wordt al merkbaar vroeger donker en wie naar buiten kijkt, ziet dat na een prachtige septembermaand de herfst nu stevig is ingezet. Dat maakt van deze maand ook een tijd om alvast voorzichtig te gaan terugkijken op het jaar en na te denken wat we dit jaar allemaal gedaan, meegemaakt en bereikt hebben. Het is tijd om te oogsten.

In de maand oktober is er veel te doen in onze kerk. Om te beginnen valt er veel te vieren: met de Oogstdienst vieren we onze dankbaarheid voor wat we van God ontvangen en dat we dagelijks te eten hebben, met een priesterwijding vieren we dat mensen zich steeds weer geroepen voelen door de kerk en met Allerheiligen vieren we dat we onderdeel zijn van een grote gemeenschap van levende en gestorven mensen die zich aangesproken hebben geweten door het evangelie. Een echte oogstmaand dus!

Het is ook een tijd om stil te staan bij wie ons zijn voorgegaan: met Allerzielen gedenken we onze dierbare doden, die ons zijn voorgegaan in de dood en het eeuwig leven. Daarin gaan verdriet, dankbaarheid, hoop en vreugde hand in hand. Het is dan ook mooi dat in deze maand aan de Boulevard Noord het LOST Monument zal worden onthuld, waarmee we de op zee verongelukte en vermiste vliegtuigbemanningen gedenken.

In deze maand komen vieren en gedenken, vreugde en verdriet op een bijzondere manier samen. Het is goed om deze momenten samen te beleven: samen vieren maakt het leven extra feestelijk en samen verdriet delen helpt dat verdriet te dragen. Ik hoop u te mogen begroeten bij deze bijzondere momenten van vieren en gedenken.

Pastoor Johannes van Riessen

Kerkdiensten

  • Elke woensdag houden we om 9.30 uur een gesproken eucharistieviering.
  • Zondag 6 oktober: 22e zondag na Pinksteren

10.00 uur voorganger: pastoor Age Kramer

  • Zondag 13 oktober: 23e zondag na Pinksteren

10.00 uurvoorganger: pastoor Johannes van Riessen

  • Zondag 20 oktober: Oecumenische Oogstdienst

10.00 uurvoorgangers: pastoor Johannes van Riessen, dominee Tjalling Huisman en pastoor Igno Osterhaus

  • Zaterdag 26 oktober: Priesterwijding van Michael van den Bergh

14.30 uur voorgangers: mgr. Dirk Jan Schoon, pastoor Johannes van Riessen, pastoor Harald Münch

  • Zondag 27 oktober: Allerheiligen met gedachtenis van Allerzielen

10.00 uurvoorganger: pastoor Johannes van Riessen

Bijzondere momenten

Op zaterdag 19 oktober zal om 9.00 uur op de Boulevard Noord het LOST Monument worden onthuld. Dit monument wordt opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee vermist zijn. Pastoor Johannes van Riessen zal het monument zegenen. Het zou mooi zijn als veel van onze parochianen hierbij aanwezig zijn. Kijkt u voor meer informatie op https://lostmonument.nl/

Op zondag 20 oktober houden we de oecumenische Oogstdienst. We staan hiermee stil bij wat we ontvangen en willen anderen laten delen in onze overvloed, wat ook het thema van deze viering is. Voorgangers in deze eucharistieviering zijn dominee Tjalling Huisman en pastoor Johannes van Riessen. U kunt aan deze viering bijdragen door iets mee te nemen voor de voedselbank. De voedselbank ontvangt graag (houdbare) levensmiddelen als maaltijdsoepen, peulvruchten, havermout, groente of fruit in blik of pot, koffie, thee, volkorenpasta, zilvervlies- of meergranenrijst, olie- of zonnebloemolie, maar ook met tandpasta, zeep, deodorant, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en damesverband kunt u mensen helpen. U kunt uw producten op zondagochtend voor de dienst inleveren, maar ook op donderdag 17 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur in het wijkgebouw van de PKN of op zaterdag 19 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur in ons eigen kerkgebouw.

We hebben deze maand weer een priesterwijding! Op zaterdag 26 oktober zal Michael van den Bergh, diaken van het bisdom Haarlem, door de bisschop van Haarlem in onze kerk tot priester worden gewijd. De viering begint om 14.30 uur. Na afloop bent u van harte welkom in het Verenigingsgebouw om de wijdeling te feliciteren.

Op zondag 27 oktober vieren we het Hoogfeest van Allerheiligen met de gedachtenis van Allerzielen. Tijdens de voorbede zullen we onze dierbare overledenen gedenken. We noemen hun namen en steken lichtjes aan. Als u iemand wilt laten gedenken, kunt u voor- en achternamen noteren op een lijst achterin de kerk.

Om ook anderen in de gelegenheid te stellen om op Allerzielen hun overledenen te gedenken, zal de kerk op zaterdagavond 2 november van 17.00 tot 20.00 uur geopend zijn. Iedereen, kerkelijk of niet-kerkelijk, gelovig of niet, is dan welkom om een kaarsje aan te steken, te bidden of gewoon even stil te zijn.

Tot slot wijzen we u alvast op onze najaarsgemeentevergadering. Deze zal worden gehouden op dinsdag 5 november om 19.30 uur. Het kerkbestuur zal de vergadering bijpraten over de stand van zaken in onze parochie en we zullen ons voorbereiden op de komende synode van onze kerk op zaterdag 16 november.

Contact

Hebt u behoefte aan een gesprek met de pastoor? Neem contact op met pastoor Johannes van Riessen via pastoor@egmond.okkn.nl of 0614994563.

Tot slot

  • Hebt u suggesties voor de nieuwsbrief? We horen ze graag van u!
  • Hoort u dat iemand de nieuwsbrief niet heeft ontvangen, maar dit wel wil? Geef dan het e-mailadres door.