Nieuwsbrief augustus 2024

Oudkatholieke parochie van de H. Agnes te Egmond aan Zee

Nieuwsbrief augustus 2024

Beste parochianen,

Hierbij ontvangt u de eerste digitale nieuwsbrief van de oudkatholieke parochie van de H. Agnes te Egmond aan Zee. Het is de bedoeling van het kerkbestuur om u op deze manier op de hoogte te houden van de activiteiten in onze parochie. In deze nieuwsbrief zal onze nieuwe pastoor Johannes van Riessen zich voorstellen. Ook informeren we u over een aantal bijzondere kerkdiensten.

Kerkdiensten

  • Op woensdag 4 september zullen de vieringen op woensdagochtend weer beginnen. Dit zijn korte diensten zonder gezang, waarna we samen bijpraten met een kop koffie. Ook is er natuurlijk gelegenheid pastoor Johannes van Riessen te ontmoeten. De vieringen beginnen voortaan om 9.30 uur en zijn een mooi moment van bezinning middenin de week.
  • Op zondag 8 september zal de bisschop van Haarlem, mgr. dr. Dirk Jan Schoon, onze nieuwe pastoor Johannes van Riessen installeren. Ook zal pastoor Harald Münch als assisterend pastoor worden voorgesteld. De viering begint om 15.00 uur. We vieren dan het hoogfeest van de Geboorte van de heilige Maagd Maria. De viering van de ochtend vervalt.
  • Op zondag 22 september zal priester Grete Verhey vieren dat zij 25 jaar geleden door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. A.J. Glazemaker, als eerste vrouw in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland tot priester is gewijd. We zijn bijzonder vereerd en verheugd dat we dit bijzondere jubileum met Grete, haar man Emile en de bisschop van Haarlem in Egmond kunnen vieren. De viering begint om 10.00 uur. Na afloop is er koffie met iets lekkers en heffen we het glas.
  • Op zaterdag 26 oktober zal in onze kerk diaken Michael van den Bergh, assisterend pastor in Amsterdam, door de bisschop van Haarlem tot priester worden gewijd. De viering begint om 14.30 uur. Meer informatie volgt nog.


De nieuwe pastoor stelt zich voor…

Zusters en broeders,

Met ingang van 1 september ben ik uw nieuwe pastoor. Mijn naam is Johannes van Riessen en ik werk sinds 2020 in de oudkatholieke parochie van Krommenie, waar ik sinds 2021 de pastorie bewoon. Daarnaast heb ik 23 jaar als docent Nederlands voor de klas gestaan. Deze zomer heb ik afscheid genomen van College Hageveld in Heemstede, waar ik 17 jaar gewerkt heb. En nu is het tijd voor een nieuwe stap.

Ik ben geboren in IJmuiden, waar ik ben opgegroeid in de oudkatholieke parochie van de H. Adelbertus. Ik ben er misdienaar, lector, koster, synodaal en kerkbestuurslid geweest.  Zoals voor zo veel IJmuidenaren geldt, heeft ook mijn familie uiteindelijk haar wortels in Egmond liggen: mijn grootmoeders heetten Broek en Wijker. Hun Egmondse bijnamen ken ik helaas niet.

Ik zie ernaar uit om uw pastoor te worden. De grote parochie Egmond is een uitdaging, omdat ik tot nu toe als pastoor van Krommenie slechts een kleine aanstelling had. Ik ben dan ook erg blij dat pastoor Harald Münch mij in mijn taak zal komen assisteren. Ik blijf pastoor in Krommenie voor een dag in de week, de andere vier dagen zal ik voor de parochie Egmond werkzaam zijn. Ik zal vanaf oktober voorgaan op elke tweede en vierde zondag van de maand. Vanaf september zal ik iedere week voorgaan in de dienst op woensdagmorgen. Ik wil graag proberen snel velen van u te leren kennen en kan uw hulp daarbij goed gebruiken: hebt u behoefte aan een gesprek of kent u iemand die weleens bezocht mag worden? Laat u het mij vooral weten, want als nieuwkomer in Derp weet ik er de weg nog niet en ik kan helaas niet raden wat er speelt.

U kunt mij telefonisch bereiken op 0614994563. Mijn e-mailadres is johannes.vanriessen@okkn.nl. Ook ben ik bereikbaar op pastoor@egmond.okkn.nl.

Graag tot snel in Egmond!

Tot slot

  • Hebt u suggesties voor de nieuwsbrief? We horen ze graag van u!
  • Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, kunt u dat kenbaar maken met een antwoord op dit bericht.