Welby: ‘Godsdienst schept maatschappelijk kapitaal’
Waarheid en gezag
De toekomstige geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk waarschuwt echter voor de verdringing van godsdienst naar de vrije tijd. Religie mag geen louter privézaak of hobby worden, zo halen vandaag Britse kranten een voordracht van hem aan. Het heeft serieuze maatschappelijke gevolgen als religie van een kwestie van waarheid en gezag wordt gedegradeerd tot louter vrijetijdsbesteding, aldus Welby in zijn huidige bisdomstad Durham.
‘Evident absurd’
In het politieke discours heerst het wijd verbreide vooroordeel dat wie een religieus geloof heeft, gediskwalificeerd is voor serieuze politieke meningsuitingen. Bovendien is de voorstelling alsof religie zo ver geprivatiseerd kan worden dat die geen invloed op het eigen gedrag meer heeft,”evident absurd”.
Vanzelfsprekend
Dergelijke tendensen hebben duidelijke gevolgen voor de verhouding voor politiek en geloof, aldus de bisschop. Intussen moeten geloofsgemeenschappen aantonen dat ze een maatschappelijk nut hebben. Vroeger werd daar als vanzelfsprekend vanuit gegaan. De toekomstige aartsbisschop van Canterbury herinnert eraan dat religieuze overtuigingen door vrijwilligerswerk een hoge mate aan “maatschappelijke kapitaal” voortbrengen. Wereldwijd schept dit een moreel “bolwerk tegen corruptie”.
Hoofd staatskerk
De 56-jarige Welby, tot op heden bisschop van Durham en daarvoor jarenlang succesvol zakenman, volgt met de jaarwisseling aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury op. In dit ambt wordt hij tegelijk hoofd van de Anglicaanse staatskerk van Engeland en erehoofd van de Anglicaanse wereldgemeenschap die ongeveer 77 miljoen leden telt.