Woensdag 13 juli 2011, aanvang 20.00 uur
Concert Oud-Katholieke Kerk
Datum: Woensdag 13 juli 2011
Lokatie: Egmond aan Zee
Tijdstip: 20:00 uur
Fanfareorkest ‘Lamoraal van Egmont’ geeft woensdagavond 13 juli een concert tijdens de avondbraderie in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk aan de Voorstraat 112. Het orkest staat onder leiding van haar dirigent Michael de Graaf en biedt een prachtig programma waar ‘elck wat wils’ aan z’n trekken komt.
Het concert in de Ste. Agnes begint om 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een openschaalcollecte ter ondersteuning van het orkest en de bestrijding van de onkosten.
HET PROGRAMMA
1. March Derek Broadbent
2. Hymn of the Highlands Philip Sparke
3. As the moon whispers Benjamin Yeo
4. Utopia Jacob de Haan
5. Where eagles sing Paul Lovatt-Cooper
6. Amigos para siempre Andrew Lloyd Webber
Fanfareorkest
De muziekvereniging Lamoraal van Egmont ontleent haar naam aan graaf Lamoraal van Egmont, die tezamen met de graaf Hoorne in 1568 op de grote markt te Brussel door Alva werd onthoofd. Het leven van deze graaf Van Egmont en de aanleiding tot zijn dramatische dood inspireerden grote kunstenaars als Göthe en Beethoven om prachtige werken aan hem te wijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende Ouverture Egmont.
In 1904 was het voor de oprichters van de muziekvereniging vanzelfsprekend dat de harmonie Lamoraal van Egmont genoemd zou worden. Immers, de ruïnes van het eens zo machtige Slot op den Hoef en de thans nog steeds in gebruik zijnde Slotkapel houden de herinneringen aan deze beroemde graaf uit Egmond aan den Hoef springlevend. Zeker nu er sinds oktober 1997 een standbeeld van deze graaf is opgericht in de slotgracht van zijn vroegere stamslot. Er is niet veel bekend over de beginperiode van de muziekvereniging. Het enige dat uit de eerste jaren nog in verenigingsbezit is, zijn de oprichtingsstatuten, het huishoudelijk reglement, het eerste vaandel en zegge en schrijve één instrument dat als curiositeit wordt bewaard.
In 1933 besloot men als fanfareorkest verder te gaan. Met 14 instrumenten en 5 leden van de oude harmonie, versterkt met 25 nieuwe leden. Wegens oorlogsomstandigheden werd Lamoraal van 1942 tot 1945 het zwijgen opgelegd. Na de bevrijding was zij als eerste vereniging op de been om voorop te gaan bij de bevrijdingsfeesten en heeft nadien steeds klaar gestaan om het verenigingsleven in Egmond muzikaal te verrijken.
Het optreden van Lamoraal bleef zeker niet tot Egmond beperkt. Zo werd gehoor gegeven aan diverse uitnodigingen uit Zottegem (België), Schaersberg (ZL), grote kerk te Naarden, ’s Heerenberg en Millingen aan de Rijn. Ook in de naaste omgeving werd Lamoraal een veel gevraagd gezelschap.
De eerste dirigenten van de oude harmonie waren de heren Maas en Somer. In 1933 nam de heer Wester de dirigeerstok ter hand tot 1953, zij het dat deze periode in 1947 door Lou Olie met 1 ½ jaar werd onderbroken. De daaropvolgende zes jaren werden aan een reorganisatie gewijd, vooral waar het de muzikale scholing betrof. In 1959 gaf de toenmalige dirigent Rien Druiven zijn staf door aan Piet Kuys jr. Met deze dirigent begon Lamoraal aan een zeer succesvolle periode, welke zich doorzette onder de dirigent Frans Alleman, die Lamoraal vanaf 1967 naar de superieure afdeling wist te brengen. Van januari 1997 tot oktober 2007 werd het fanfareorkest geleid door dirigent Marcel Visser. Door zijn komst is Lamoraal van Egmont een nieuwe weg ingeslagen en heeft zich ontwikkeld tot een hedendaags modern fanfareorkest, dat sinds oktober 1998 opnieuw uitkomt in de hoogste afdeling van de KNFM, de 1e divisie. Sinds 9 oktober 2007 staat het fanfareorkest onder leiding van de jonge en ambitieuze dirigent Michael de Graaf.