EGMOND AAN ZEE – Aan de kust van Egmond aan Zee wordt een no-swim-zone ingesteld. Met twee vlaggen wordt het gebied gemarkeerd waar badgasten niet de zee in mogen. Op donderdag 25 augustus worden de vlaggen en een muienboei geplaatst.
“We hebben de afgelopen periode helaas te maken gehad met een aantal incidenten in muien met een tragische afloop”, laat de ERB weten. “Desondanks heeft de aanschaf van de muienboei daar niets mee te maken, die was al eerder besteld. De muienboei is een extra waarschuwingssysteem naast de bestaande systemen (brochures/folders, waarschuwingsborden en preventief toezicht). Deze muienboei wordt geplaatst in de muistroom om zo duidelijk aan te geven waar de gevaren van de Egmondse kust zicht bevinden. Daarnaast worden er twee beachflags geplaatst aan het begin en einde van de mui die voorzien zijn van informatie. Het is voor de strandbezoeker verboden om tussen de twee beachflags de zee in te gaan. De muienboei zal naast de bestaande waarschuwingssystemen worden gebruikt. Deze eerste muienboei is gefinancierd vanuit het opgehaalde geld van de Rabobank Clubkast actie die gehouden is in het voorjaar van 2016.”
Levensbedreigend De afgelopen tijd zijn veel zwemmers in problemen geraakt. Vorige week zijn 39 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. Daarmee komt de teller voor deze zomer op 212. Niet voor iedereen komt hulp op tijd. Een 15-jarige jongen uit Heiloo overleed enkele weken geleden nadat hij een paar weken eerder de strijd tegen de stroming had verloren. Ook een 17-jarig Duits meisje overleed deze week nadat ze een paar dagen eerder in een mui was terechtgekomen.
Folders In het Noord-Hollands dagblad van 18 augustus vertelde de voorzitter van de reddingsbrigade, Edwin Buis, over een initiatiefvoorstel van de reddingbrigade om badgasten te informeren over de gevaren van een mui. De reddingsbrigade zou graag zien dat alle overnachtingsplaatsen voor toeristen worden voorzien van flyers die waarschuwen voor het gevaar van een mui en hoe te handelen wanneer je in een mui terecht komt. Rith Groot, eigenaar van Hotel Zuiderduin en vrijwilliger bij de KNRM, bood daarop aan de druk en verspreiding van een dergelijke folder te bekostigen.