Oud-Katholieke Kerk van Nederland 100% parochieel present!
Kerken en geloofsgemeenschappen doen veel te weinig met internet en sociale media. Hierdoor missen ze de kans om bestaande én nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Dat stellen de auteurs van het boek Zinzoekers op het web. Internet en geloofsbeleving, dat 29 maart wordt gepresenteerd in Amsterdam.
Het eerste exemplaar wordt dan overhandigd aan Frank Bosman, de meest spraakmakende theoloog van 2011.
Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema schrijft dat honderden kerken nog geen eigen website hebben en dus in feite ‘onzichtbaar’ zijn. Ook Peter Dekker, hoofd nieuwe media van de IKON, maakt zich zorgen en constateert dat veel geloofsgemeenschappen op internet kansen missen. Vanuit zijn ervaring geeft hij praktische tips waarmee zij een inhaalslag kunnen maken.
In Zinzoekers op het web zijn gelukkig ook voorbeelden van optimaal gebruik van internet te vinden. In korte interviews komen diverse initiatiefnemers van vernieuwende religieuze internetprojecten aan het woord. Onder hen Fred Omvlee, oprichter van onder andere de LinkedIn-groep ‘Predikanten en pastores’ en twitterkerkdiensten, Janneke Nijboer van ‘Noorderlicht Breda’ en Ceylan Weber van ‘Nieuwemoskee Live’.
Zinzoekers op het web onderzoekt niet alleen het gebruik van nieuwe media door de verschillende geloofsgemeenschappen. Het boek brengt ook in kaart hoe mensen via internet vorm geven aan hun spirituele inspiraties. Wat gebeurt er als mensen hun levensbeschouwelijke opvattingen via dit medium tot zich nemen? Heeft dit gevolgen voor hun eigen geloofsbeleving?
Uit enkele artikelen blijkt dat internet het ‘echte’ contact soms kan vervangen. Zo doen internetadviseur Eric van den Berg en HEC-trainee Theo Zijderveld verslag van een onderzoek naar online bidden, een fenomeen dat hand over hand toeneemt in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Hoewel de virtuele wereld een waardevolle aanvulling is, zijn de auteurs van dit boek ervaren overtuigd dat fysieke nabijheid voor de geloofsbeleving belangrijk is én blijft.
Bron: IKON