Zomeravondconcert maandag 27 juni

     

Maandagavond 27 juni start weer de jaarlijkse Zomeravondconcertenserie in de Oud-Katholieke Ste. Agnes aan de Voorstraat 112 in Egmond aan Zee.

Het organiserende comité heeft voor dit seizoen, in het jubileumjaar van de 125-jarige Ste. Agneskerk, weer een boeiend programma samengesteld, dat u tien maandagen op rij kunt beluisteren. Aanvang altijd om 20.30 uur. De kerk is al open om 20.00 uur. De toegang is vrij. Wel is er een open schaalcollecte ter bestrijding van de onkosten.

Het ‘Koperensemble Ottoni’ o.l.v. Peter Leydekkers bijt samen met de bekende naardense organist Wybe Kooijmans het spits af.

U krijgt een boeiend niet alledaags programma te horen van het koperwartet; in dit geval  trompet, hoorn, trombone en een tuba in samenspel met het Adema-orgel. Werken van Händel, o.a. uit de ‘Coronation Anthems’ en de ’Water Music’ Jurriaan Andriessen,  Francis Poulenc, Johann Joseph Fux, Gabrieli en Frescobaldi passeren de revue. Wybe Kooijmans opent het programma met een Intrada voor koperkwartet en orgel van eigen hand en ook bij de ‘engelse’ G.F. Händel, de belg Gossec, Boëllmann en Bach komen de orgelliefhebbers aan hun trekken.

Van de uitgevoerde werken neemt de ‘engelse’ Händel een belangrijke plaats in. Geboren te Halle * 1685  in Duitsland was hij reeds op jonge leeftijd aktief in Italië om al in 1706- 1709 regelmatig op verlof te gaan naar Londen waar hij al gauw furore maakt met zijn operacomposities w.o. Rinaldo zijn eerste grootste succes was. Ook uit die tijd stamt de ‘Water Music’. Naast het componeren  van opera’s  wordt hij met name beroemd door zijn vele oratoria zoals de Messiah, Israel in Egypt, Saul, Judas Makkabeüs en vele anderen. Zijn roem stijgt, reeds is 1719 wordt hij componist, dirigent en zakelijk leider van  de Royal Academy of Music die dan zojuist is opgericht.  Händel gaat  de geschiedenis in als een zeer veelzijdig componist en musicus. Zijn beroemde orgelconcerten was hij gewend zelf als solist te spelen in het Engeland van toen. Van zijn hand onststonden ook vele werken voor orkest, sonates voor een keur van soloinstrumenten waarmee hij een enorm stempel zette op het engelse muziekleven net als zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach dat deed in het Duitsland van die tijd.

Van Jurriaan Andriessen, de zoon van Hendrik,  krijgt u  ‘Vier Madrigalen’ te horen voor koperkwartet. Dit solo-optreden van het koperkwartet wordt vervolgens afgewisseld met twee korte intermezzi voor orgel t.w. de Tambourin van de belg Gossec en een Badinerie van ons aller Bach.

Van de fransman Francis Poulenc krijgt u een sonate voor hoorn, trompet en trombone te horen.  Poulenc – bijgenaamd ‘de monnik en de kwajongen’ – schreef hele boeiende muziek, serieus en met een kwinkslag. Van hem  zijn o.a. zeer bekend het Concert Champêtre voor klavecimbel en orkest en dat voor orgel en orkest. Naast vele liederen schreef hij kamer- en kerkmuziek, w.o. cantates. Vervolgens kunt u na een Offertoire van Boëllmann voor orgel luisteren naar de Suite in F.  Dit is weer een werk uit de barokperiode van Johann Joseph Fux, een oostenrijker die met name furore maakte als hofcomponist in het Wenen van van die dagen en jarenlang de organist –titulair was van de St. Stephansdom.

Organist Wybe Kooijmans sluit zijn orgelaandeel deze avond af met het bekende ‘Air and Hornpipe’ uit de Water Music weer van Händel waarna het k operkwartet met orgel besluit met twee schitterende Canzona’s, één van Gabrieli en één van Girolomo Frescobaldi beiden in de bewerking van Peter Leydekkers. Dit wordt een boeiende avond van hoog gehalte en de start van een mooi concertenseizoen met nog een keur van artiesten, die we met u de komende weken graag terug zullen zien.