Parochie van de H. Agnes te Egmond aan Zee
Nieuwsbrief nr. 9 mei 2025
Beste parochianen en andere belangstellenden,
Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de oud-katholieke parochie van Egmond aan Zee. Hiermee informeren we u graag over de kerkdiensten en andere activiteiten. U vindt deze samen in één agenda: handig voor op de koelkast.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer een uitnodiging voor de gemeentevergadering van onze parochie en een aankondiging voor een concert door A Capellakoor Cantabile uit Krommenie in juni. Ook stelt pastoor Sandra van der Helm, die per 1 april assisteert in onze parochie, zich voor.
We wensen u veel leesplezier en zien u natuurlijk graag bij de kerkdiensten!
Bij het overlijden van paus Franciscus
Op Tweede Paasdag overleed paus Franciscus. Na de kerkdienst in Krommenie keek ik op m’n telefoon en zag ik het nieuws. Ik merkte dat het me raakte en dat was een nieuwe ervaring voor mij. Voor het eerst voelde het alsof ook mijn paus gestorven was. Wat maakte deze paus nu anders dan andere pausen?
Oud-katholieken hebben altijd een moeilijke verhouding gehad tot het pausdom en de man die de positie bekleedt. Ooit beschouwden wijzelf ons als trouwe rooms-katholieken (bij de overheid heten wij nog steeds de Rooms-Katholieke Kerk van de Oud-Bisschoppelijke Cleresie), maar na het eerste Vaticaans Concilie van 1870 bekoelde bij onze groep katholieken de liefde voor de paus, die vanaf nu onfeilbaar zou zijn in beslissingen die de gehele kerk betreffen, iets wat veel katholieken niet konden accepteren. Vanaf 1910 verdween de naam van de paus uit het eucharistisch gebed en werd er niet meer elke zondag voor de bisschop van Rome gebeden. We gingen ons naar voorbeeld van de Duitse kerk voortaan oud-katholieken noemen, als antwoord op nieuw-Roomse veranderingen. De paus van Rome was voor ons niet langer het hoofd van de kerk, maar vooral de bisschop van Rome, een bisdom dat vooral heel ver weg lag. Zonder de paus als opperste gezag gingen wij als oud-katholieken het bestuur van de kerk anders organiseren: in de synode zouden voortaan ook leken meepraten en met de komst van het Collegiaal Bestuur in de jaren tachtig zouden zij voortaan samen met de bisschoppen de kerk besturen.
Paus Franciscus lijkt gevoelig te zijn geweest voor de kritiek die in de kerk te horen is op een kerkmodel dat vanuit een centrum wordt aangestuurd. Om te beginnen presenteerde hij zich expliciet als bisschop van Rome, waarmee hij veel bijval oogstte. Deze bisschop wilde duidelijk geen verheven kerkvorst zijn. Daarnaast bracht hij een proces van synodaliteit op gang, waarmee de rooms-katholieke kerk is gaan nadenken over de grotere deelname van leken in het bestuur van de kerk. Dit zijn ontwikkelingen die veel oud-katholieken bekend zullen voorkomen, omdat ze lijken op het proces dat wij ook doorgemaakt hebben. Het helpt mogelijk de toenadering tussen onze kerken soepeler te laten verlopen. Paus Franciscus lijkt hiervoor te hebben opengestaan: hij was de eerste paus die de gehele oud-katholieke Internationale Bisschoppenconfernetie (IBC) in Rome heeft uitgenodigd om kennis te maken. Er lijkt een voorzichtige vriendschap uit te zijn voortgekomen, wat onder meer blijkt uit de vraag om advies aan onze kerk in het synodale proces, de deelname van diaken Thelma Schoon en aartsbisschop Bernd Wallet aan de grote oecumenische jongerenbijeenkomst Together in 2023 en diens aanwezigheid bij de uitvaart van de paus.
We mogen paus Franciscus dankbaar zijn voor de houding die hij heeft ingenomen tegenover onze kerk, maar vooral tegenover mensen. Hij wilde een paus zijn voor de armen en daarmee mag hij een voorbeeld zijn voor de gehele wereld. Ook mag zijn rol die hij gespeeld heeft in het tegengaan van klimaatverandering niet vergeten worden: zijn encycliek Laudato Si’ is een krachtig pleidooi voor de heelheid van de schepping en is met instemming en vreugde ontvangen door wetenschappers en politici.
Op woensdag 7 mei zullen de kardinalen bijeen komen voor het begin van het conclaaf: achter gesloten deuren zullen ze een nieuwe paus kiezen, een proces dat meerdere dagen kan duren, tot witte rook de verkiezing van een nieuwe bisschop van Rome aankondigt. Laten ook wij bidden voor de verkiezing, opdat ook een nieuwe paus oog heeft voor mensen en de schepping, voor de armen en andersdenkenden. En misschien zal de nieuwe paus ook weer aandacht hebben voor de oud-katholieken en de manier waarop wij kerk willen zijn: eenvoudig, gezamenlijk en overtuigd van de gelijkwaardigheid van mensen. Wie weet wat het voor moois kan opleveren. Uiteindelijk roept het evangelie ons op met alle christenen één te zijn. Er is namelijk maar één Heer, die verrezen is voor iedereen.
Pastoor Johannes van Riessen
Uit de parochie
Even voorstellen…
Een nieuwe maand, dus een nieuwe nieuwsbrief en nu ook nog een nieuwe assisterend pastoor. Mijn naam is Sandra van der Helm, 50 winters jong. Geboren en getogen in het mooie Zuid-Hollandse Pijnacker. Dat was een rooms-katholiek bolwerk waar de hele klas tegelijk eerste communie en ook vormsel deed. Het was bij ons eigenlijk gewoon een vanzelfsprekendheid. Elke zondag naar de kerk hoorde er dan ook gewoon bij, ook al vond ik dat als kind helemaal niets. Ik moest echt ouder worden om de waarde van de kerkdiensten in te zien, hoewel ik wel al vrij snel doorhad dat ik boos de kerkdienst in kon gaan, maar er nooit boos uitkwam. Blijkbaar deed de dienst me op volkomen onbewuste wijze heel erg goed. Mijn vader werkte in Madurodam dus daar heb ik heel wat voetstappen liggen. Zijn werk betekende ook gratis als gezin naar de Efteling en Duinrell kunnen gaan, dus ook daar zijn we vrij veel geweest. Dat vonden wij als kinderen natuurlijk heel erg vervelend, dat snapt u wel. Ik ben overigens de jongste van drie meiden. Mijn moeder was en is er nog altijd voor een luisterend oor. Vroeger als ik uit school kwam nam ze tijd met een kopje thee en nu ben ik altijd welkom voor een warme maaltijd terwijl we lekker bijkletsen.
Rooms-katholiek dus van huis uit, maar dat schuurde ook altijd een klein beetje. Ik vond er heel veel, maar er was altijd een ‘maar’. Die ‘maar’ verdween toen ik zo een 12 jaar terug onze kerk binnenstapte. Toen kwam er een punt. Dit voelt goed, punt. Ik begon dan ook binnen een paar maanden aan de opleiding en studeerde in 2023 af. In januari 2024 werd ik tot priester gewijd door onze bisschop Dirk Jan in IJmuiden waar ik stage had gelopen. Helaas kwam ik al snel in een burn-out terecht. Dat was logischerwijs niet door het kerkwerk, maar door van alles wat daaraan vooraf was gegaan. Gelukkig ben ik weer aan het opkrabbelen en mag ik voor 8 uur per week re-integreren in het mooie Egmond. Dat betekent dat jullie me de komende maanden geregeld in diensten zullen tegenkomen en, gezien het dorpse karakter van Egmond, vast ook op straat. Daarnaast zal ik wat huisbezoeken gaan afleggen en meedraaien in de oecumenische diensten in de Prins Hendrik Stichting. Op dit moment is nog niet bekend of ik na mijn herstel in Egmond zal blijven of dat de kerk me tegen die tijd elders nodig zal hebben. Ik heb er in elk geval heel veel zin om me lekker onder de Derpers te gaan begeven.
Pastoor Sandra van der Helm
LEZINGEN TWEEDE WERELDOORLOG – EGMOND
Op zondag 4 mei aanstaande organiseert het 4-5 mei comité Egmond een tweetal lezingen in het kader van het 80-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog.
Entree: gratis, incl. koffie/thee
Locatie: Verenigingsgebouw Egmond aan Zee, Julianastraat 5
Tijd: 14:00 – 16:00 (inloop vanaf 13:45)
Aanmelden via: nicoenanneke@gmail.com
Lezing-1 dodenmars Auschwitz 1945 door Thessa Prins Denneboom
In januari 1945 waren de nazi’s zich bewust van het naderen van de Russische troepen en ze wilden daarom de concentratiekampen ontruimen. De resterende gevangenen, mannen en vrouwen gescheiden, werden gedwongen om lopend het kamp te verlaten. Thessa Prins-Denneboom vertelt over de bizarre dodenmars van haar Joodse moeder Roza Denneboom – Rijksman, de wijze waarop zij deze ternauwernood overleefde en de hulp die haar door Franse soldaten werd geboden.
Lezing-2 luchtoorlog 1940-1945 boven Bergen en Egmond door Hans Nauta
Vliegveld Bergen speelde een belangrijke rol in de luchtoorlog boven deze regio. Dit van origine Nederlands Vliegveld werd door de Duitse Luftwaffe gebruikt voor dag- en nachtjagers. In deze omgeving werden door de Britse en Amerikaanse luchtmacht diverse doelen gebombardeerd, waaronder het schijnvliegveld bij Egmond-Binnen. Ook werden regelmatig luchtfotoverkenningen uitgevoerd boven de kust, waar de Duitse bunkers en radars stonden.
Al deze facetten van de luchtoorlog komen aan de orde tijdens de lezing, alsmede de minder bekende details van enkele vliegtuigcrashes in deze omgeving. De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid nooit gepubliceerd beeldmateriaal.
Hans Nauta (1967) doet al meer dan 35 jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar de luchtoorlog boven Noord-Holland.
Lezingen Paastijd
In de Paastijd kan voor de eerste schriftlezing steeds een keuze worden gemaakt tussen twee mogelijkheden. We zullen dit jaar op alle zondagen steeds kiezen voor de lezing uit het boek Handelingen der apostelen. Bent u op een van de zondagen lezer, houdt u hier dan rekening mee.
Schilderijen
Het is u vast niet ontgaan dat er sinds kort twee schilderijen achterin de kerk staan. De schilderijen zijn aan onze parochie in bruikleen gegeven.
De beide schilderen dateren uit de zeventiende eeuw. Het ene verbeeldt de aanbidding door de herders, het evangelie van Kerstavond. Het andere toont Christus aan de geselpaal, een moment uit het passieverhaal. De schilderijen hebben ooit als altaarstukken gehangen in een schuilkerk van de Cleresie aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. De schilderijen konden als altaarstuk gewisseld worden, afhankelijk van de tijd van het jaar. Daarom zijn de doeken even groot en de lijsten identiek.
Na de sluiting van deze kerk in 1808 werden de schilderijen opgehangen in de oud-katholieke kerk van Zaandam. Ze hingen daar hoog aan de muur en eigenlijk in een onopvallend en donker hoekje. Toen deze kerk zeven jaar geleden werd verkocht aan de stichting Muziekhaven, bleven de schilderijen op hun plaats hangen. In de knusse kerk van Krommenie, die de eigenaar werd van een groot deel van de inboedel van de schuilkerk van Zaandam, was geen plaats voor zulke grote schilderijen. In het afgelopen jaar is het kerkcomplex van Zaandam gerestaureerd, waardoor de schilderijen van de muur moesten worden gehaald. De Haarlemse Bisschopskas heeft van de gelegenheid gebruikt de schilderijen te laten restaureren en ze een nieuwe bestemming te geven. De keuze viel op de parochiekerk van Egmond, omdat zulke monumentale schilderijen het best tot hun recht komen in een grote kerk.
Het is de bedoeling ze in onze kerk boven de zijaltaren te hangen. Daarmee worden de grote witte lijsten na 150 jaar eindelijk gevuld met schilderijen, zoals ooit bedoeld in het oorspronkelijk ontwerp. Het kerkbestuur is de Haarlemse Bisschopskas zeer dankbaar dat de schilderijen in onze kerk een nieuwe plek krijgen waar ze zeer zeker tot hun recht zullen komen in het prachtige licht dat hier door de ramen schijnt.
Gemeentevergadering
Op dinsdag 20 mei houden we onze voorjaarsgemeentevergadering. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur. Tijdens deze vergadering zal het kerkbestuur verantwoording afleggen over het gevoerde beleid. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen. Voor sommige vragen is het handig deze ons van tevoren te sturen. U kunt deze dan mailen aan pastoor@egmond.okkn.nl.
Concert A Capellakoor Cantabile
Op zondag 15 juni zal A Capellakoor Cantabile uit Krommenie een concert geven in onze kerk. Op het programma staat onder meer werk van Dowland, Purcell, en Pärt. Het is een gevarieerd programma van oudere en moderne klassieke muziek. De koorzang zal worden afgewisseld met een optreden van vocaal damestrio Tre Voti. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis, maar een bijdrage in de collecteschaal voor het koor en de kerk wordt zeer gewaardeerd.
A Capellakoor Cantabile bestaat uit zo’n 25 leden en repeteert al ruim 50 jaar elke woensdagavond in de oud-katholieke kerk van Krommenie. Enkele parochianen zingen mee in het koor, waaronder onze eigen pastoor Johannes van Riessen.
Studieverlof pastoor Johannes van Riessen
Eens per vijf jaar mogen pastoors een studieverlof van vier weken opnemen. Het is de bedoeling dat een pastoor in deze tijd afstand neemt van het werk, iets nieuws leert en nieuwe inspiratie opdoet. Pastoor Johannes van Riessen zal daarom vanaf maandag 8 juni (Tweede Pinksterdag) tot en met zondag 6 juli met verlof gaan en niet beschikbaar zijn. In pastorale noodgevallen kunt u contact opnemen met een lid van het kerkbestuur.
In verband met het studieverlof zal de eucharistieviering op de woensdagen 11, 18 en 25 juni en 2 juli vervallen.
Lectoren
We herhalen nog eens onze oproep voor nieuwe lectoren. In de meeste parochies zijn lectoren inzetbaar voor het doen van schriflezingen, voorbeden en voor assistentie bij de communie-uitreiking. Sommige lectoren gaan voor in diensten van schriflezing en gebed. Enkele lectoren houden weleens een overweging, maar dit wordt van lectoren niet per se verwacht. Wie lector wil worden, is van harte welkom bij de lectorencursus die de kerk aanbiedt. Tijdens deze cursus leert en oefent u het lezen en houden van voorbeden. Voor velen betekent de cursus ook een verdieping van hun geloofsleven en hun gevoel voor liturgie. Voor het opstarten van een nieuwe cursus zijn voldoende aanmeldingen uit de gehele kerk nodig.
Het zou mooi zijn als we weer vrijwilligers kunnen vinden om tijdens de vieringen een schriftlezing en de voorbede te doen en te assisteren bij de communie-uitreiking. Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan contact op met pastoor Johannes van Riessen. Wanneer er ook in onze parochie geïnteresseerden zijn, zou de kerk mogelijk weer kunnen beginnen met een nieuwe cursus.
Uit de omgeving
Heilige momenten
De wereld verandert snel en mensen raken steeds meer verdeeld. Het is geen toeval dat het woord van 2024 ‘polarisatie’ was. Verbinding met elkaar zoeken is belangrijker dan ooit – op internationaal, nationaal, regionaal én lokaal niveau. Daarom organiseren leden van het Alkmaarse vredesoverleg van 25 april tot 25 mei de expositie Heilige Momenten – een oproep tot vrede en verbinding. Heilige Momenten biedt een podium voor verhalen en ervaringen die ons verbinden. Door middel van fotoportretten, begeleid door persoonlijke verhalen, nodigt de expositie bezoekers uit om stil te staan bij unieke en universele momenten die ons leven betekenis geven. Het is een Alkmaars manifest voor vrede & verbinding, waarin we focussen op wat we als mensen gemeen hebben. De expositie is te bezoeken van 25 april tot 25 mei (van woensdag t/m zondag, 11:00-17:00) in het voormalige UWV-kantoor aan de Paardenmarkt (Achter de Vest 1). Ook de pastoors Erna Peijnenburg en Sandra van der Helm werkten mee aan de expositie.
Naast de expositie zullen de leden van het vredesoverleg verschillende activiteiten organiseren die vrij te bezoeken zijn. De leden zien jullie dan ook graag op onderstaande data:
30 april 2025 – 14:00 – 17:00 uur | Origami workshop
10 mei 2025 – 14:00 uur | Workshop Jouw Heilige Moment
11 mei 2025 – 14:00 – 15:00 uur | De wereldvrede samen dansen (Een workshop met zowel Israëlische als Arabische dansen en zelfs een combinatie daarvan. Welkom om mee te dansen, ook zonder ervaring!)
14 mei 2025 – 15:00 – 16:00 uur | Workshop vredesliederen zingen o.l.v. zuster Teresa Takken
17 mei 2025 – 14:00 uur – 15:00 uur | Workshop multireligieuze mantra zingen
18 mei 2025 – 15:30 – 16:30 uur | Wereld Meditatie Uur
Het Wereld Meditatie Uur is een initiatief van de Brahma Kumaris. Een uitnodiging aan iedereen, ongeacht achtergrond, nationaliteit, leeftijd of religie, om samen te komen en te reflecteren op wereldvrede. Duizenden mensen wereldwijd doen dit al sinds 1978 op de 3e zondag van elke maand op alle continenten en in meer dan 110 landen.
Daarnaast is er nog een speciale sessie op basis van inschrijving op 8 mei 2025 van 19:00 – 21:00 uur. Dit is een dialoogsessie voor jongeren tussen de 16 – 21 jaar met twee leden van Deel de Duif. Mocht je hieraan mee willen doen, dan graag aanmelden via de link op de website:
https://www.inalkmaar.nl/heilige-momenten
Oecumenische pelgrimage rond de abdij
In het kader van het naderend feest van de heilige Adelbert (25 juni) en omdat het een heilig jaar is in de Rooms-Katholieke Kerk met als thema: pelgrims van hoop kwamen Abt Thijs Ketelaars en pastoor Nico Knol op het idee om een kleine oecumenische pelgrimage te houden op het erf van de Egmondse abdij.
Het wordt een pelgrimage met een gezamenlijk startpunt waarin we elkaar kunnen vertellen over het pelgrim zijn en over de hoop die in ons leeft. Daarna pelgrimeren we naar aantal rustplekken op het terrein van de abdij naar een symbool dat voor elke religie een bijzondere betekenis heeft. Rondom zo’n symbool, bijvoorbeeld een bron, staan we stil en belichten het elk vanuit onze traditie de betekenis ervan.
De pelgrimage brengt ons naar de abdijkerk waar wij gezamenlijk het avondgebed kunnen bidden, vormgegeven met gebeden uit onze rijke religieuze tradities.
Voor de drie onderdelen van deze kleine pelgrimage zoeken wij mensen die iets willen zeggen over het pelgrim zijn/pelgrimeren, de betekenis van de hoop, over de betekenis van een bron, een herdenkingsboom, de tuin, de laatste rustplaats, en om een gebed te presenteren dat in de avonddienst (vespers) gebruikt zal worden.
De bijeenkomst van 6 juli willen wij afsluiten met een gezamenlijke maaltijd. Bij deze maaltijd wordt rekening gehouden met de voedselvoorschriften.
De oecumenische pelgrimage willen wij houden op zondag 6 juli van 14:30 uur tot 19:30 uur. Heel graag nodigen wij u uit.
Ter voorbereiding op deze bijzondere pelgrimage willen wij op zondag 11 mei en zondag 1 juni om 15:00 uur een ontmoeting organiseren, in de abdij voor hen die een actieve bijdrage willen leveren op de 6e juli.
Wie een bijdrage wil leveren aan de pelgrimage, kan zich opgeven bij pastoor Johannes van Riessen.
Contact
Hebt u behoefte aan een gesprek met de pastoor of kent u iemand die weleens bezoek zou mogen ontvangen? U kunt contact opnemen met pastoor Johannes van Riessen via pastoor@egmond.okkn.nl of 0614994563. Ook voor vragen aan het kerkbestuur kunt u bij de pastoor terecht.
Agenda mei 2025
• 4 mei: zondag 10.00 uur eucharistieviering 3e zondag van Pasen
Voorganger: pastoor Age Kramer
14.00 uur Lezingen Tweede Wereldoorlog in het Verenigingsgebrouw
• 5 mei: maandag 19.30 bijeenkomst Agnes ‘86
N.B. geen repetitie Sea Singers
• 7 mei: woensdag 9.30 uur stille eucharistieviering
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
• 8 mei: donderdag 9.00 Kerkbestuursvergadering
• 11 mei: zondag 10.00 uur eucharistieviering 4e zondag van Pasen
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
15.00 uur Ontmoeting ter voorbereiding van de oecumenische pelgrimage in de Sint-Adelbertabdij van Egmond-Binnen
• 14 mei: woensdag 9.30 uur stille eucharistieviering
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
• 18 mei: zondag 10.00 uur eucharistieviering 5e zondag van Pasen
Voorganger: pastoor Sandra van der Helm
• 21 mei: woensdag 9.30 uur stille eucharistieviering
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
• 25 mei: zondag 10.00 uur eucharistieviering 6e zondag van Pasen
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
• 28 mei: woensdag 9.30 uur stille eucharistieviering vervalt i.v.m. Hemelvaartsdag
• 29 mei: donderdag 10.00 uur eucharistieviering Hemelvaart van de Heer
Voorganger: pastoor Johannes van Riessen
Oud-katholieke parochie van de heilige Agnes te Egmond aan Zee
Voorstraat 110 (pastorie) en 112 (kerkgebouw)
1931 AN Egmond aan Zee
Telefoon: 0614994563 (pastoor)
http://egmond.oudkatholiek.nl
www.oudkatholiek.nl
Kerkbestuur
pastoors Johannes van Riessen
Noorderhoofdstraat 131
1561 AT Krommenie
0614994563
pastoor@egmond.okkn.nl
Sandra van der Helm
0650874544
sandra.vanderhelm@okkn.nl
secretaris Jack Gouda
0613706454
secretarisegmond@outlook.com
penningmeester Maarten Groen
0610934065
mmgroen@hotmail.nl
lid Anneke Visser-Groot
0641212242
nicoenanneke@gmail.com
Bankgegevens NL32 RABO 0315 7032 45
Verenigingsgebouw Egmond aan Zee
Julianastraat 5
1931 CA Egmond aan Zee
Telefoon: 06 39494816
Nieuwsbrief
• Hebt u suggesties of berichten voor de nieuwsbrief? We ontvangen ze graag! Stuur uw berichten naar pastoor@egmond.okkn.nl.
• Hoort u dat iemand de nieuwsbrief niet ontvangt, maar dit wel wil? Geef dan het e-mailadres door.
• Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u dat kenbaar maken met een antwoord op dit bericht.