Zomeravondconcert maandag 14 augustus

Organist André Knevel  met klassiek, romantiek en eigentijds werk in de Ste. Agnes.

 

In het zevende concert van de Zomeravondconcertenserie in de Oud-Katholieke  Ste. Agneskerk te Egmond aan Zee horen we maandag 14  augustus de Canadese organist André  Knevel (* 1950 te Bussum). Hij is inmiddels al ruim 40  jaar werkzaam in Canada en komt  ieder jaar voor een concertreis naar Europa en uiteraard naar zijn home-land.

Hij opent met een improvisatie van eigen hand en vervolgt met  een tweetal Bach-werken het koraalvoorspel ‘O mensch, bewein dein Sűnde gross’   en  het Prealudium en Fuge in c. moll ( BWV 549). Vervolgt met de orgelsonate in E groot van Michael Chr. Festing en weer een klassieker in het ‘Concerto del Sig. Tomaso Albinoni’ van de hand van Johann Gott. Walther.

Een stap naar de late romatiek  maakt hij met Edward Elgar’s  ‘Nimrod’ en diens overbekende Milatary March ‘Pomp and Circumstance’. (Land of hope and Glory).

Voordat  André Knevel zijn concert besluit met diens eigen compositie ‘Journey Trough God’s Creation’ ;  zijn natuurreisfantasie; brengt hij nog twee werken van Percy E. Fletcher uit de jongste tijd.

De toegang is vrij, wel is er een openschaalcollecte die van harte wordt aanbevolen. Aanvang van het concert gewoontegetrouw om 20.30 uur.

(zie ook  www.egmond.okkn.nl en egmond.nl/app)

 

Biografie

André Knevel  (* 1950  Bussum) weet door zijn jaarlijkse concerttournée  door Nederland  een groot publiek aan zich te binden, o.m. door eigen werk en zijn bekende improvisaties. Als een jongen van vijf jaar wist hij al waar zijn passie lag  en reeds op 18 jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concerten.Zijn leraren waren achereenvolgens dr. J. van Stokkum, Rutger van Masijk en Willem Hendrik Zwart. Inmiddesl is hij al 40  jaar actief als componist, organist en koorleider in St. Catharines (Canada).

Hij is een veelgevraagd begeleider van velerlei instrumentalisten in binnen- en buitenland. Hij geeft jaarlijks een 30-40 tal concerten in zijn thuisland Nederland en recent nog gaf hij concerten op de orgels van Wittenberg en Torgau in Duitsland, het gebied van de befaamde kerkhervormer Maarten Luther. Daarnaast heeft hij ook optredens in Polen, Tjechië en in de grote Romeense kathedralen van Boekarest en Timisoara. Hij kwam recent terug van een aantal concerten in Moskou en werd daar weer opnieuw uitgenodigd.

Een aantal jaren geleden trad hij in de Egmondse kerk meerdere keren op met de panfluitiste Lyselotte Rokyta en werkt voorts ook  veel samen met vele solisten op dwarsfluit, viool, harp en piano.

Daarnaast vertegenwoordigt hij vaak de late 20e eeuw en  besluit zijn concert weer met eigen werk. Tot slot met nog een improvisatie in een eigen stijl waar hij vooral in kerkorgel-land zijn toehoorders weet te boeien.

(verdere informatie:  www.andreknevel.com )

1. Improvisatie                                                                      Andre Knevel*  1950

2.  a. Choral prelude:

       ‘O  Mensch, bewein dein Sűnde gross’           Johann Seb.Bach 1685-1750

     b. Praeludium und Fuge in C moll BWV 549                    “

 3.  Sonate in E major                                          Michael Chr.Festing 1705-1752

      a.Largo   b.Allegro  c. Aria  and two variations

 4.  Concerto del  Sig. Tomaso Albinoni        Johann Gott. Walther 1684-1748

      a. Allegro  b. Adagio  c. Allegro

 5.  a. Nimrod  (uit  Enigma Variations)                    Edward Elgar  1857-1934                                                          

      b. Pomp and Circumstance Military March,                   “

          (Land of hope and glory)

  6.  a. Fountain Reverie                                            Percy E. Fletcher 1879-1932

       b. Festival Toccata                                                               “

  7.  Journey Through  God’s Creation(natuurreis fantasie)      Andre Knevel

       a. Departure (vertrek) b. Country side (natuurgebied)

       c. Storm  d. ‘How Great Thou Art’  (Hoe Groot Zijt Gij)