‘Egmond ’n plaatje!’
‘Visserijdag is een feest voor derpers, door derpers’
Boekpresentatie Op zee gebleven bij het Vissersmonument
Met meer dan honderd vrijwilligers wordt dit jaar voor de achttiende keer de Egmondse Visserijdag neergezet. Zaterdag 15 juni vanaf 10.00 uur staat het hele dorp in het teken van vis en visserij. Het thema is deze keer
Traditioneel zal de aftrap voor de Egmondse Visserijdag op vrijdagavond zijn met een herdenking voor de vissers die op zee gebleven zijn. De geschiedenis spreekt voor zich. Elke tocht op de minder stevige bootjes van weleer kon de laatste zijn voor elke visser. Stoere mannen die op zee bleven en vrouw en kinderen achterlieten. Deze herdenking geeft een indrukwekkend gevoel over hoe men in Egmond aan Zee denkt over de helden van de zee. Om 19.30 uur begint de herdenking in de St. Agneskerk. Na afloop legt het bestuur een bloemstuk bij het vissersmonument, ter nagedachtenis van hen, die door de zee genomen werden. Daar vindt ook een bijzondere presentatie plaats.
Bij het vissersmonument wordt het nieuwe boek ‘Op zee gebleven – het verhaal achter de namen op het Vissersmonument’ gepresenteerd worden in bijzijn van burgemeester Hetty Hafkamp. Dit boek is het eerste deel in een historische reeks, uitgegeven door Stichting Historisch Egmond. Cor Prins en Rob Leijen onderzochten alle namen van het vissersmonument en wisten veel informatie naar boven te halen, over hun familie, de boot waarop ze werkten en hun mede-bemanningsleden. Op die manier ontstond een document dat het verhaal vertelt achter de namen. De vrijwilligers van Stichting Historische Egmond staan met hun kraam op de nautische markt in het dorp, waar vanzelfsprekend het boek ook te koop is. Vanuit het centrum zal, mede door een financiële bijdrage van Historisch Egmond, een treintje door Egmond aan Zee rijden die een extra halte heeft bij het vissersmonument. Zo kunnen bezoekers na het boek te hebben gekocht naar de plek waar de namen staan geschreven.
Het Museum van Egmond opent voor alle bezoekers zijn deuren. Een bijzondere tentoonstelling over de Prins Hendrik Stichting, die zojuist is geopend is een waar genoegen. Ook de PHS zelf opent tijdens de Visserijdag haar deuren. In de Oudkatholieke kerk is de gehele dag een bijzondere fototentoonstelling te zien. In en bij het boothuis van de KNRM is van alles te beleven. Een blik in het verleden, middels alle memorabilia van eerdere reddingen, foto’s uit de oude doos, het nieuwste materieel, optredens, verloting en een versnapering. Het bezoeken zeker waard. Het was slechts voor weinigen weggelegd in vroeger tijden, maar voor een bezoek aan de vuurtoren, zijn de kaartjes hier nu wél verkrijgbaar.
Naast het boothuis is de bouwplaats van een replica van de ‘Pinck’ te bezoeken. Er wordt uitleg gegeven over het bouwen van deze traditionele platbodem, waarmee de vroegere vissers vanaf het strand de zeeën bevoeren. De vis wordt hier vers gebakken om het eindresultaat te proeven. Op het strand kan men de ‘Pinck’ in levende lijve zien en een ‘Pinckbitter’ nuttigen. Met zoute lippen van de opspattende golven en genietend van de wind door je haren op het strand, geeft het bezoekers het gevoel dat ze zelf de visser zijn.
De nautische markt met onder andere oude, soms zelfs antieke eye-cathers, antiquiteiten van de zeevaart uit alle windstreken, een touwslager, scheepsmodellen van voeger en nu, bevindt zich op en rond het Pompplein. Het hart van de Visserijdag staat daar bol van activiteiten. Met onder andere een oud-Egmonds woontafereel met een nettenbreier en een blik in het verleden van de relatief arme Derpers, waar de plee nog voorzien was van oude kranten om de boel schoon te vegen. Voor de kinderen staat de bekende verfcarrousel klaar, waar ze leuke vaderdagcadeautjes kunnen maken. Ook is Piet Piraat paraat met zijn schatkist. In de Smidstraat speelt hij een spannende voorstelling voor de kinderen.
Aan de bar is een versnapering te halen voor de dorstige kelen. Geen dorst? Steun dan de organisatie van de Egmondse Visserijdag door het kopen van één van de loten. De prijzenkast is volop gevuld dankzij de ruimhartige sponsoren. Hoofdprijs dit jaar is wederom een oerdegelijke fiets van Bas Tweewielers. Overigens bestaat ook nog de mogelijkheid om ‘Vriend van de Visserijdag’ te worden voor slechts 25 euro.
Het podium is bijna de gehele dag bezet met voor elk wat wils. Shantykoor de Zâalnêelden, Smartlappenkoor De Skarrebekke en zeemanskoor de Mallote Matrozen zingen liederen over de zee en Egmond in het bijzonder. Traditioneel is de Derper voordracht. In het oud-Egmondse dialect zal Jannek Konijn op haar onvervalste eigen wijze de actualiteit op de hak nemen. “Dat is absoluut een optreden waar mensen hun dag omheen plannen”, grijnst Horstman. “Elk jaar weer loopt het hele plein vol als het dialect aan de beurt is.”
En natuurlijk, één van de kenmerken van de visserijdag, is er vis, in alle soorten en maten. Plaatselijke vishandelaren Vissuper Willem Visser en Vis aan Zee zorgen met hun koks voor de lekkerste vis op allerlei wijzen bereid. Er is een presentatie van natte vis, een palingroker (lekkere, vers gerookte paling voor Vaderdag!) en de echte Hollandse Nieuwe. De geur van weleer komt uit de rookvaten en vult de straten met eetlustopwekkende typische rooklucht, waardoor zelfs de niet Bourgondiërs trek krijgen. Culinaire hoogstandjes, maar ook een gebakken haring op traditionele wijze gebakken als ‘Bokking’.