Vierde Zomeravondconcert: Evert van de Veen, orgel; een muzikale reis door Europa

Maandagavond 26 juli 2010, 20.30 uur

 

EVERT VAN DE VEEN reist door Europa II
Organist -componist Evert van de Veen maakt dit jaar voor de tweede maal een muzikale rondreis door Europa. Vorig jaar was dit een geweldig succes, hij trok toen meer dan 200 bezoekers. Nu het vervolg! Op maandag 26 juli verzorgt hij het vierde zomeravondconcert in de reeks van de Egmondse Oud-Katholieke Ste. Agneskerk. Een muzikale reis die voert door België, Tsjechië, Frankrijk, Engeland en hij besluit zijn toer in Nederland met hedendaagse werken van een tweetal tijdgenoten. Aanvang van het concert is 20.30 uur, de toegang is vrij en gebruikelijk is er een openschaalcollecte aan de uitgang.

Van de Veen opent met de Marche Pontificale van de belg Jacq. Lemmens, die studeerde aan  het Brussels Conservatorium. Hij was bepalend was voor de belgische orgelcultuur en o.a. de oprichter was van het vermaarde ‘Lemmensinstituut’, dé opleiding voor de kerkmuziekcomponisten. Via Tsjechië hoort u een orgelsonate van Frantisec Tuma, een Norbertijner monnik uit het midden van de 18e eeuw. Van de franse Alexandre Guilmant,(* 1837) overigens een leerling van de hier eerder genoemde Lemmens, krijgt u de Marche funèbre  et Chant seraphique te horen. Guilmant was in zijn jaren al vroeg een pleitbezorger van de franse muziek en maakte toen reeds grote concertreizen o.a. naar het Verenigd Koninkrijk. Hij werd vooral beroemd door zijn orgelsonates en concerten voor orgel.

Max Reger( *1873) vertegenwwoordigt Duitsland met een koraalbewerking over ‘Jesu meine Zuversicht’ en de Introduktion en Passacaglia in d. Uit Engeland krijgt u een tweetal werken te horen van Rea en Walond. De laatste William Walond werd vooral bekend door diens Voluntaries voor orgel en klavecimbel. Evert van der Veen besluit zijn reis in Egmond aan Zee met een tweetal tijdgenoten, Ab Wegenaar, de organist van de Bovenkerk in Kampen en met een werk van Toon Hagen over Psalm 150. Hij sluit af met een werk van eigen hand, de Koraalfinale.

Vele trouwe bezoekers van de egmondse serie kennen van de Veen al een aantal jaren. Hij staat borg voor een zeer toegangkelijk  programma waar hij alijd vele orgelliefhebbers aan zich bind. Naast de vele optredens in den lande  met musici als Marco Bakker, Louis van Dijk en Ernst Daniël Smid is hij in de eerste plaats kerkorganist en koorleider (‘ het mooiste aspect van mijn vak’). Hij maakt regelmatig concertreizen naar verschillende landen zoals België, Duitsland en ook Australië waaar hij van een aantal beroemde orgels CD- opnamen maakte. We horen een veelzijdig musicus die zal zorgen voor een orgelavond  van hoog gehalte!

Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. In het begin van de 70-er jaren werd het orgel van de plaatselijke gereformeerde kerk opgeknapt en uitgebreid. Een belangrijke wijziging daarbij was het verplaatsen van de speeltafel van de zijkant van het orgel naar de begane grond. Zo kon men de verrichtingen van de organist ook visueel waarnemen. En dat maakte grote indruk op de jonge Evert. Zo is bij hem dus eigenlijk de liefde voor het orgel ontstaan. Hierna volgden dan ook orgellessen o.a. bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan, naar later bleek, het Utrechts Conservatorium. Intussen werd Evert zelf ook tot organist benoemd in Voorthuizen.

Aan het conservatorium studeerde hij bij de bekende orgelpedagoog Theo Teunissen. Bij hem heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Evert sloot zijn conservatoriumstudie af met een examenconcert in de Utrechtse Pieterskerk, waarbij ook de toenmalige directeur van het conservatorium, Ton Hartsuiker, aanwezig was.

Na zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen. Na verloop van tijd echter is het accent meer komen te liggen op het geven van orgelconcerten in Nederland, maar ook daarbuiten (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Australië). Naast concertorganist is hij ook een veelgevraagd koorbegeleider. En natuurlijk is hij ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de gereformeerde kerk van Voorthuizen en de hervormde Pauluskerk in Baarn. Het orgel in de Voorthuizense kerk is in 1998 vervangen door een prachtig mechanisch instrument van ‘Hendriksen en Reitsma’ met 25 stemmen. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent.

Evert van de Veen is dirigent van:
Chr. Ger. Gem. zangvereniging “Wijdt Hem Uw Kunst” uit Harderwijk
Chr. Ger. Gem. zangvereniging “Laudate Deum” uit Nunspeet
Hervormd Evangelisatiekoor uit Bennekom
Reformatorisch gemengd koor ‘Cantilena’ uit Staphorst

Er zijn inmiddels een 11-tal solo-orgel CD’s van hem verschenen waarop hij te beluisteren is op een aantal van de meest fraaie orgels van Nederland en België. Het muzikale spectrum van Evert ligt tussen de barok, met Bach als hoogtepunt, en de laatromantiek, hoewel hij de modernere orgelmuziek niet uit de weg gaat. Het improviseren over koraalmelodieën in allerlei stijlen en vormen is daarbij een muzikale uitingsvorm die hem na aan het hart ligt.

www.evertvandeveen.nl