Jan Houtenbos over Rudolf Scheltinga

Flessenpost

Jan Houtenbos over Rudolf Scheltinga

De laatste dagen in Egmond

Jan Houtenbos over Rudolf Scheltinga

Afgelopen woensdag was ik op bezoek bij Rudolf Scheltinga. De pastorie aan de Voorstraat was al grotendeels ontruimd. Een deel van de inventaris is al overgebracht naar hun tijdelijke appartement in Amersfoort. De rest staat in de opslag en wordt in oktober van dit jaar overgebracht naar de pastorie in Amersfoort. Rudolf, geboren in Fryslân, kwam op 1 november 2009 naar Egmond en gaat op 1 juni 2021 naar de OK parochie H. Georgius, Joris op ’t Zand in Amersfoort.

Ik ken Rudolf als een veelzijdig mens, die midden in de Egmondse samenleving staat. Ik ken hem o.a. als trouwe bezoeker van de raadsvergadering van de gemeente Bergen, als meubelmaker en samen hebben wij in het verleden een AED-cursus gedaan. Er hangt niet voor niets een AED-apparaat aan de gevel van de pastorie in de Voorstraat. Bij een oproep van de Hartstichting was Rudolf altijd snel ter plaatse. En laten we de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding aan Carla Kager niet vergeten.

De kerk, het kerkgebouw aan de Voorstraat, was voor Rudolf het huis voor een ieder. Na een voorzichtige start kan de parochie St. Agnes nu op zo’n 7.000 bezoekers per jaar rekenen. Op de braderie-avonden is er aandacht voor met name het kerkgebouw. Op andere tijdstippen kan de bezoeker genieten van de stilte. Het kerkgebouw is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de Egmondse gemeenschap.

Bijzondere momenten, gebeurtenissen? Natuurlijk heeft Rudolf die meegemaakt. Een heel bijzondere vindt hij de herdenking bij het vissersmonument op de vrijdagavond voorafgaande aan de visserijdag. Daar wordt door jong en oud aandacht gegeven aan degenen die op zee zijn gestorven en zijn gebleven. De herdenking wordt afgesloten met een viering in het OK-kerkgebouw waar uiteraard diverse Egmondse zangkoren aan deelnemen. Hopelijk kunnen we deze herdenking/viering in 2022 weer oppakken.

Maar waarom naar Amersfoort? Amersfoort is voor Rudolf en zijn partner deels thuiskomen. Vanaf 1993 heeft hij daar gewerkt als pastoraal medewerker en de kinderen zijn daar opgegroeid. Allen hebben zij daar de nodige vrienden.

Komende zondag zal ik aanwezig bij de laatste eucharistieviering van Rudolf. Maandag worden de laatste spullen uit de pastorie gehaald en dan op weg naar Amersfoort. Rudolf succes in Amersfoort.

Jan Houtenbos

LINK naar Flessenpost